Hüseyin Çırakman 1930 yılında Çorum’un Sungurlu ilçesine bağlı Körkü köyünde doğdu. Babası Bektaş anası Sultandır. İlkokulu dışardan bitirdi. Köyde çiftçilik yaptı, saz çalmayı öğrendi inşaatlarda çalıştı. Ankara’ya yerleşti. Radyoevinde hademelik yaptı, dayanamadı ayrıldı. 1964’te Hacı Bektaş Veli anma gecesinde bulundu. “Hoş geldiniz Erenleri” okudu, beğenildi. 1975’te Hak ozanları Kültür Derneği kurucuları arasında yer aldı. Asıl adı Hüseyin’dir.

Alevi bir aileden gelen Hüseyin Çırakman önceleri halk edebiyatı geleneğini sürdürürken sonraları şiirinin biçim ve içeriğini yeniledi. Bireysel ve toplumsal sorunları, olayları halkçı, gerçekçi bir tutumla dile getirdi. Atatürkçülüğü, uygarlaşmayı, barışı, ulus ve yurt sevgisini savundu. Yozluğa, yobazlığa karşı çıktı. Şiirlerini kitaplaştırdı.

Türkiye’nin çeşitli yerlerinde ve Türkiye dışında konserler verdi. Çırakman, yaşamı, şiirleri ve araştırmalarını, başta »Aşık Hüseyin Çırakman, Hayatı ve Deyişleri« (1956), »Hoşgeldiniz Erenler« (1969), »Halkın Sesi, Halk Ozanları« (1978), »Çorumlu Halk Ozanları« (1992), »Deyişleri ile Dünü ve Bugünün Halk Ozanları« (1996) olmak üzere bugüne dek 12 kitapta topladı.

Hüseyin Çırakman 28 Şubat, 2013 Ankara’da öldü ve Sungurlu’nun Akpınar köyünde toprağa verildi.