ESERLERİ
- ♫ 16 Martta
- ♫ Ali Asker Sürgün
- ♫ Aşan bilir karlı dağın ardını
- ♫ Bahçemsin
- ♫ Bekle yiğit
- ♫ Beyaz gelinlik
- ♫ Bu Abluka Dağılacak
- ♫ Bu sevda
- ♫ Dere Hamer Xani
- ♫ Dertli Kaval
- ♫ Dört bir yana haber salsam
- ♫ Dün gece seyrimde coştuydu dağlar
- ♫ Eylem güzeli
- ♫ Hey Yolcu
- ♫ Hıdır & İlyas
- ♫ Hoş Geldin Ölüm
- ♫ Hoşçakal
- ♫ Hücrem
- ♫ Hürriyet kavgası
- ♫ İlhan Türküsü
- ♫ Kadir Mevlam
- ♫ Karadeniz
- ♫ Kızıl dere
- ♫ Korkumuz yok
- ♫ Maden ocakları
- ♫ Oğlum oğlum
- ♫ On’ lara Ağıt
- ♫ Oy dağlar
- ♫ Sende Korkarsın
- ♫ Senin Alnındaki Yara
- ♫ Serin Olsun Şafaklar
- ♫ Şu metrisin önü
- ♫ Taş üstünde yatan yiğit
- ♫ Turnalar / Bahar Gözlüm
- ♫ Umut ki
- ♫ Ya rab bu ne derttir
- ♫ Yaramı açın
YAZDIĞI / ŞİİRLERİ
12 Eylül darbesinin getirdiği siyasi baskılar nedeniyle yurt dışına çıkmak zorunda kalan sanatçı Ali Asker, gurbetteki Türklerin sesi olan ozanlarımızdan biridir.
🎵 Müzik ile Tanışması ve İlk Yıllar
1954 yılında Tunceli’nin Hozat ilçesinde, 12 çocuklu bir ailenin ferdi olarak dünyaya geldi. Saz çalan bir baba ve türkü söyleyen bir annenin evladı olması, müziğe olan yeteneğinin küçük yaşta ortaya çıkmasını sağladı. 1967 yılında ailesiyle birlikte Elazığ’a taşındı.
🎤 Sanat Kariyerinin Başlangıcı ve Ankara Yılları
1967-1969 yılları arasında Elazığ Halk Eğitim Merkezi’nde türkü söylemeye başlayan Ali Asker, bu dönemde ünlü halk ozanı Aşık Mahsuni Şerif ile birlikte Anadolu turnesine çıktı. Bu turne, sanat hayatındaki dönüm noktalarından biri oldu.
Daha sonra Ankara’ya yerleşen Asker, burada öğrenci hareketlerine tanıklık etti. Siyasi duruşu ile öğrencilerin söylemleri örtüşen sanatçı, kısa sürede öğrenci yürüyüşlerinin “gürleyen sesi” haline geldi.
⛓️ 12 Eylül Süreci ve Gurbet
Siyasi görüşleri nedeniyle Tunceli’de birçok kez gözaltına alınan ve cezaevinde yatan Ali Asker, 9 Eylül 1980’de serbest bırakıldı. Ancak sadece üç gün sonra gerçekleşen 12 Eylül darbesi ile baskılar arttı. Bu karanlık dönemde kardeşi Zeynel Abidin Ceylan, Ankara’da işkence görerek hayatını kaybetti.
1981 yılında tekrar yakalanarak 2,5 yıl cezaevinde yatan sanatçı, serbest kaldıktan sonra baskılara dayanamayarak 1984 yılında Almanya’ya yerleşti.
👨👩👧 Özel Hayatı
1987 yılında evlenen Ali Asker’in Şafak isimli bir kızı ve Doğuş adında bir oğlu bulunmaktadır. Sanatçı, hayatına ve müzik çalışmalarına Almanya’da devam etmektedir.


